Martijntje Cornelia maakt levensgroot 3D-zelfportret van suikerspin in het LAM museum!

 

Het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse wordt in de meivakantie voor even het atelier van suikerspinkunstenaar Martijntje Cornelia, de enige suikerspinkunstenaar ter wereld. Eind april en begin mei werkt Martijntje Cornelia live in het museum. Bezoekers kijken over haar schouder mee en helpen de kunstenaar bij het spinnen van de suiker. ‘De sculptuur die ik in en voor het LAM museum ga maken, wordt het meest persoonlijke en uitdagende werk tot nu toe’, zegt Martijntje Cornelia.

 

Sculpturen van suikerspin

Martijntje Cornelia gaat roze suikerspinbeelden van sterke vrouwen maken. ‘Ik vind het belangrijk de waarde toe te kennen die ze verdienen. Om te beginnen bij mezelf. Ik ben tenslotte een sterke vrouwelijke kunstenaar. De schepper van het suikerspinuniversum. De koningin van haar eigen suikerspin Rijk. Voor mij komt dit project op een extra mooi moment nu ik moeder ben van 2 kinderen. Verandering van jonge dame naar sterke vrouw, een moeder met al haar prachtige littekens, vrouwelijke vormen en een ander lichaam. Ik omarm deze nieuwe vorm en breng dit tot uiting in het zelfportret.’

 

Zelfportret van suiker

In de meivakantie werkt Martijntje Cornelia in het bijzijn van bezoekers aan een levensgroot, 3D zelfportret. Naast een langgekoesterde wens die in vervulling gaat, is het vooral ook een spannende uitdaging: ‘Een zelfportret is het meest intieme, uitdagende, en persoonlijke werk wat een kunstenaar kan maken. Ik geef me in dit project bloot door live aan mijn eigen zelfportret te gaan werken. Ik laat alles zien: Het begin, de verandering van de suikerspin (het kristalliseren) en het uiteindelijke resultaat.’ De sculptuur van Martijntje Cornelia wordt onderdeel van het LAM museum, dat een internationale kunstcollectie rondom het thema voedsel en consumptie heeft. Dit is de tweede samenwerking van Cornelia en het LAM museum. In 2021 maakte de kunstenaar onder grote belangstelling, o.a. door het NOS Jeugdjournaal, levende suikerspinsculpturen voor het museum. Het zelfportret dat ze in de meivakantie maakt, is het eerste museale en permanente werk voor de kunstenaar.

 

Transformatie
De verandering van suiker (kristallisatie) is een belangrijk thema binnen haar werk. Suikerspin fascineert Martijntje Cornelia vanwege de onverwachte vormen die het materiaal kan aannemen. Wanneer je suikerspin blootstelt aan een bepaalde omgeving, transformeert het van een luchtige vorm naar een robuust stevig materiaal. ‘Met mijn werk wil ik laten zien dat die nieuwe vorm net zo mooi kan zijn. De kristalvorm na de transformatie is voor mij net zo bijzonder en magisch.’

 

No waste

Van de overblijfselen van de suikerspinsculptuur maakt Martijntje Cornelia juwelen. ‘In het hele proces laat ik niets verloren gaan.’ De suikerspinhangers die ze maakt van de restmaterialen, verdeelt de kunstenaar onder de bezoekers van het LAM museum.

 

Queen of Candy Floss

Martijntje Cornelia staat bekend als de Queen of Candy Floss. Geen enkele andere kunstenaar ter wereld werkt net als zij volledig met suikerspin. Al vanaf haar tijd aan de Willem de Kooning Academie laat ze zich inspireren door de gesponnen suiker, bouwt ze er installaties van en maakt ze sculpturen, schilderijen en juwelen van het snoepgoed. De kunstwerken van Martijntje Cornelia zijn altijd een coproductie van haarzelf, de suikerspin en de natuur: ‘Suikerspin laat zich nooit volledig controleren. De luchtvochtigheid kan de roze wolk die het eerst is, snel of langzamer laten kristalliseren. Soms wordt de suikerspin zó hard dat ik het alleen met hamer en beitel kan bewerken.’ Cornelia heeft een brede collectie. De juwelen van suikerspin zijn onlangs verschenen in het koffietafel boek van HK Living, haar tafeltjes gevuld met suikerspin zijn gezien in L’Officiel Spain & AndC, haar schilderijen zijn getoond in het huis van @Prchtg voor VTwonen, haar werk is onderdeel geweest van de tentoonstelling Sticky Business in het Stedelijk Museum Schiedam en vorig jaar maakte ze een bizar groot suikerkristal voor het Stadsstrand in Vlaardingen.

 

Handig om te weten

  • Martijntje Cornelia werkt live in het LAM museum op woensdag 26, vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 april & op woensdag 3, donderdag 4, vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 mei, tussen 11 en 15 uur
  • Wie het tijdelijke suikerspinatelier van Martijntje Cornelia in het LAM museum wil ervaren kan via lammuseum.nl een regulier of gesponsord kaartje voor het museum reserveren
  • Martijntje Cornelia is ook te zien vanaf het openbare voetpad dat dwars door het LAM museum loopt. Het voetpad is dagelijks open en gratis toegankelijk
  • Het eindresultaat van Martijntje Cornelia is vanaf begin juni te zien in het LAM museum. Exacte datum volgt nog.