DE MAKER VAN HET SUIKERSPINUNIVERSUM:
Martijntje Cornelia is een specialist in het werken met suikerspin. Ze is de koningin van haar eigen Suikerspin Rijk en zou de wereld het liefst bedekt zien met suikerspin. Martijntje gelooft dat de mensheid de zoete suiker wolken beter kan aanschouwen dan de witte korrels te consumeren. Suikerspin fascineert haar vanwege de onverwachte vormen die het materiaal kan aannemen. Wanneer je suikerspin, zoals we het kennen van de kermis, blootstelt aan een bepaalde omgeving, zal het van zijn wollige structuur veranderen in een flexibele en zachte substantie. Wat uiteindelijk overblijft is een stukje suikerspin dat kan variëren van breekbaar tot robuust. Al deze restanten zijn ontstaan tijdens het maakproces van eerder gemaakte kunstwerken. Deze restanten, ook wel de suikerkristallen genoemd, vormen weer nieuwe kunstwerken of sieraden. Niks gaat verloren en alles, zelfs minuscule reststukken, worden hergebruikt.

Speciaal voor het Stadsstrand Vlaardingen in samenwerking met expeditie Vlaardingen&Kade40 heeft Martijntje een plan bedacht waarin beweging, speelsheid, verwondering en de Nieuwe Maas een belangrijke rol spelen.

‘Sugar Crystal’ aan de Nieuwe Maas door de Queen of Candy Floss Martijntje Cornelia
Stel je voor je stapt het stadsstrand binnen, voelt de zeebries en het zand onder je voeten. Plots wordt je aandacht gevestigd op een levensgroot *blauw kristal.
Gevuld met 130kg roze luchtige wolken. Ruik je de gekarameliseerde suiker, proef je de zoetigheid van de roze wolkjes die dwarrelen op je lippen? Kan je je voorstellen dat deze roze luchtige wolken in het levensgrote kristal gemaakt zijn van suikerspin?!

In de loop van de tijd komt het kunstwerk tot leven. De luchtige roze suikerwolken zakken langzaam naar beneden en maken plaats voor de Hollandse luchten, de vuurtoren van het Stadsstrand en de Nieuwe Maas met zijn scheepvaart. Onder invloed van verschillende weersomstandigheden blijven de zoete suikerwolken veranderen en wordt het kunstwerk steeds meer een met haar omgeving. De tijdelijkheid van de luchtige suikerspin is net zo tijdelijk als het bestaan van het Stadsstrand. In een paar maanden veranderd de fluffy roze wereld in een donker ruw landschap en maakt het bruisende Stadsstrand weer plaats voor het industriële havengebied.

*Doet de vorm van het blauwe kristal je ook denken aan een boei? Dat kan kloppen. Hierin zit een extra verwijzing naar de scheepvaart. Evenals de ankerketting. Deze ankerketting maakt van het kunstwerk niet alleen een sieraad. Het verwijst hier ook naar de scheepsvaart.

 

ONTDEK DE VERANDERING VAN DE LUCHTIGE SUIKER WOLKEN
Het veranderen van suikerspin wordt veroorzaakt doordat het hygroscopisch is (trekt water aan). Er zit water in de vorm van damp in de lucht. Dat zorgt ervoor dat de luchtige zoete suikerwolken uiteindelijk gaan veranderen. De verandering van suikerspin is een van mijn grote fascinaties. De verschillende substanties zorgen voor een prachtig schouwspel.
De komende weken leg ik dit proces vast en zal ik hier updates plaatsen van deze unieke gebeurtenis. 

Dag 1:

Dag 2: De luchtige zoete suikerwolken zijn al gestart met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 3: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 4: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 5: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 6: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 16: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 22: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 23: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

Dag 26: De luchtige zoete suikerwolken gaan rustig verder met transformeren. De extreem hoge temperaturen zorgen ervoor dat de luchtige wolken sneller in beweging komen.

 

 

 

 

 

 

 


*Mede mogelijk gemaakt door Kade40, Expeditie Vlaardingen, Stadsstrand Vlaardingen, Buro van Wieren en niet te vergeten al de enthousiaste vrijwilligers die geholpen hebben met spinnen!